Binas voor havo/vwo
Op deze pagina vind je informatie over verschillende leesvormen van Binas voor leerlingen met een visuele beperking. Ook lees je over het gebruik van Binas tijdens de les, toetsen en examens.
Een ander naslagwerk is ScienceData. Dit boek is niet beschikbaar in toegankelijke bestandsformaten. Het advies is daarom om gebruik te maken van Binas.
Inhoud
- Binas voor slechtziende leerlingen
- Binas voor brailleleerlingen
- Gegevens opzoeken met voorleeshulp
Ook handig bij natuur- en scheikunde is het periodieke systeem van de elementen voor blinde en slechtziende leerlingen:
- Periodiek systeem van de elementen op A2 formaat
- Periodiek systeem in Excel
terug naar inhoudsopgave
Slechtziende leerlingen van de havo en het vwo kunnen kiezen uit drie opties: PDF, vergroting op A3 of een e-book. Bestellen kan via de linkjes in onderstaande tabel.
Leesvorm | 6de editie | 7de editie |
---|---|---|
Dedicon | Dedicon | |
Vergroting op A3 | Dedicon | Dedicon |
e-book* | Noordhoff | Noordhoff |
* Het voordeel van een e-book is dat je er eenvoudiger doorheen kunt bladeren dan door een pdf-bestand. Het nadeel van een e-book is dat je ‘m alleen online kunt gebruiken. Dat vereist extra surveillance tijdens examens.Helaas zijn de e-books niet doorzoekbaar met CTRL + f en kun je er geen gegevens uit kopiëren.
Als de visus van de leerling niet goed genoeg is voor deze opties, dan is het verstandig om gebruik te maken van de oplossingen die er voor brailleleerlingen ontwikkeld zijn: link.
Examens
Als een leerling tijdens het examen gebruik maakt van een digitale Binas, dan meldt de school dit in het Internet School Dossier.
Het e-book van Noordhoff is alleen online te gebruiken. Dat vereist extra surveillance tijdens examens.
Leerlingen die dat nodig hebben mogen tijdens toetsen en examens de hulp inschakelen van een surveillant (voorleeshulp) voor het opzoeken van informatie in Binas. De school en de leerling maken afspraken over de inzet van voorleeshulp. De AOB’er en de helpdesk exact kunnen hierbij adviseren.
De leerling moet dan duidelijke instructies geven aan de voorleeshulp. Tips daarvoor staan hieronder. Algemene regels over de inzet van een voorleeshulp staan in Bijlage-7-De-mondelinge-toelichting-door-de-surveillant.
terug naar inhoudsopgave
De havo/vwo Binas is nog niet in zijn geheel beschikbaar voor brailleleerlingen. Hieraan wordt wel gewerkt. Hieronder staat beschreven welke oplossingen er zijn voor:
- Gebruik tijdens de les: edu-tekstbestand
- Gebruik tijdens de les: Excel
- Examens
- Toetsen en schoolexamens
- Mondeling deel van het staatsexamen (VSO)
- Informatie opzoeken door een voorleeshulp
Onderaan deze pagina is de inhoudsopgave van Binas te downloaden.
terug naar inhoudsopgave
Gebruik tijdens de les: edu-tekstbestand
Dedicon biedt de meest gebruikte tabellen aan in edu-tekst. Dedicon en de Helpdesk Exact werken samen om het aantal beschikbare tabellen uit te breiden. De nieuwste versie van Binas in edu-tekst bestel je in de webshop van Dedicon. Als je zelf geen Dedicon-account hebt, vraag dan aan de ouders, mentor of zorgcoördinator om te bestellen.
De volgende tabellen staat in het edu-tekstbestand (zevende editie):
- Algemeen: 1, 2, 3, 4, 5, 6
- Natuurkunde: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15AD, 16A, 18, 19, 21C, 24, 25A, 28, 29, 30ABC, 31, 32BC, 35.
- Wiskunde: 36.
- Scheikunde: 37, 38A, 40A, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49.
- Biologie: 70D, 82AE, 94A.
terug naar inhoudsopgave
Gebruik tijdens de les: Excel
Een aantal tabellen zijn beschikbaar in Excel: 1 t/m 15, 18, 25 (deels), 28, 31, 35, 45A, 57AB, 66B. Ze zijn voor leerlingen met een visuele beperking te downloaden vanaf deze pagina. Hiervoor is een wachtwoord vereist, omdat het gebruik van deze tabellen aan gebruiksvoorwaarden gebonden is:
- De Binastabellen in Excel mogen alleen worden gebruikt door geregistreerde visueel beperkte leerlingen en studenten.
- De bestanden mogen niet worden verspreid of beschikbaar gesteld aan derden.
Leerlingen en studenten kunnen als volgt een wachtwoord aanvragen: stuur een e-mail naar dlunenborg@bartimeus.nl waarin je schrijft dat je akkoord gaat met bovenstaande gebruiksvoorwaarden en vermeld je naam, adres, woonplaats, e-mailadres, opleiding, naam aob’er en of je begeleid wordt door Visio of Bartiméus. Vervolgens ontvang je het wachtwoord voor de webpagina met Binastabellen in Excel formaat.
terug naar inhoudsopgave
Examens
Bij de examens natuurkunde en scheikunde wordt een Binas-bijlage gemaakt. In deze bijlage staan alle gegevens je leerling nodig hebt voor dat specifieke examen en die goedziende leerlingen in een “gewone” Binas opzoeken. Ieder jaar is de Binasbijlage anders, omdat voor elk examen andere gegevens nodig zijn. De informatie is geordend per opgave. Als je wil weten hoe zo’n bijlage eruit ziet, dan kun je via deze link de Binas-bijlage downloaden voor het aangepaste havo-examen van 2019, of via deze link de Binas-bijlage voor het aangepaste havo examen scheikunde van 2019.
Het kan voorkomen dat je tijdens het examen informatie uit Binas nodig hebt of wil gebruiken die niet in de Binas-bijlage staat. Een voorleeshulp mag deze gegevens opzoeken in Binas. Je moet dan duidelijke instructies geven aan de voorleeshulp. Tips daarvoor staan hieronder.
Voor biologie op havo en vwo niveau worden de examens voor brailleleerlingen inhoudelijk zo aangepast dat een Binas-boek of Binas-bijlage niet nodig is.
terug naar inhoudsopgave
Schoolexamens en toetsen
Voor toetsen en schoolexamens kiest de docent op welke wijze een brailleleerling toegang krijgt tot de informatie uit Binas. Dat kan op verschillende manieren:
- Een voorleeshulp zoekt de informatie op in Binas. De leerling geeft daarvoor instructies. Hieronder staan een aantal tips.
- De docent maakt, net als bij de centraal schriftelijke eindexamens, een Binas-bijlage alle benodigde informatie uit Binas.
- De docent vermeldt de benodigde gegevens in de vraagstelling.
Ook andere oplossingen zijn mogelijk en toegestaan.
terug naar inhoudsopgave
Mondeling deel van het staatsexamen (voor leerlingen uit het VSO)
Als een brailleleerling tijdens het mondeling examen informatie uit Binas nodig heeft, mag hij/zij aan de examinator vragen om als voorleeshulp te fungeren. Op basis van instructies van de leerling kan de examinator de gegevens opzoeken in Binas. Hieronder staan daarvoor een aantal tips.
terug naar inhoudsopgave
Als een leerling tijdens een toets of examen informatie uit Binas nodig heeft, dan mag een voorleeshulp (een surveillant) deze gegevens opzoeken. De leerling moet daarbij duidelijke instructies geven, bijvoorbeeld:
- Kunt u in de inhoudsopgave/het register opzoeken in welke tabel de gegevens over vloeistoffen staan?
- Kunt u naar tabel 11 gaan?
- Ik zoek de dichtheid van olijfolie. Kunt u mij die vertellen?
- Bovenin de tabel staat de eenheid vermeld. Wat is die? En staat er verder nog informatie in de titelrij?
Het is belangrijk om dit met de leerling te oefenen, zodat een leerling eraan went om concrete instructies te geven.
Voor de leerling en de voorleeshulp kan het handig zijn als de leerling zelf de tabelnummers kan opzoeken in de inhoudsopgave van Binas. Die is onderaan deze pagina te downloaden. Alleen bij het Centraal Schriftelijk Examen mogen leerlingen deze bijlage niet gebruiken.
Tips voor leerlingen
Deze vragen kun je stellen aan je voorleeshulp om de juiste tabel te vinden:
- Als je het tabelnummer uit je hoofd weet, vraag dan: Kunt u naar tabel 15A gaan?
- Anders vraag je: Kunt u naar het alfabetisch register gaan dat achterin Binas staat en daarin het tabelnummer opzoeken voor ….
- Kom je er niet uit? Vraag dan: Kunt u de inhoudsopgave voorlezen. Deze staat voorin. Ik ben op zoek naar een tabel uit het deel algemeen / natuurkunde / wiskunde / scheikunde / biologie
Deze vragen kun je stellen om de juiste waarde uit de tabel te krijgen (let op de eenheid en vermenigvuldigingsfactoren!):
- Kunt u naar tabel … gaan?
- Bestaat deze tabel uit meerdere deeltabellen? Hoe heten die?
- Ik zoek de waarde voor de … van …. Wat is die waarde?
Kan de surveillant dit niet vinden? Vraag dan welke kolommen er in de tabel staan en kies daaruit de juiste. - Kunt u uit de kolomtitel de eenheid voorlezen en alles wat daarbij staat?
De vermenigvuldigingsfactor (bijvoorbeeld 10^3) is heel belangrijk.
Tips voor de school
De inzet van een voorleeshulp tijdens Centraal Schriftelijke Examens is gebonden aan bepaalde regels. Die staan hier.
terug naar inhoudsopgave