Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (2024)

Een zuur-base reactie is simpelweg een reactie tussen een zuur en een base. Aangezien er veel verschillende soorten zuren en basenzijn, zijn er ook veel verschillende soorten zuur-base reacties. Wat komt er allemaal bij zuur-base reacties kijken? Dat lees je in dit artikel!

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (1)

Video

Wil je meer weten over zuur-base reacties? Bekijk dan zeker even de volgende uitlegvideo van Scheikundelessen:

Hoe reageren zuren en basen op elkaar?

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (2)

Als je twee stoffen bij elkaar doet, zal de sterkste base reageren met het sterkste zuur.Of een zuur al zijn protonen zal afstaan in een reactie, kun je vinden inBinas tabel 49.

Sterk zuur

Stel je, je voegt waterstofchloride (HCl) toe aan een waterige oplossing. HCl zal een reactie met het water aangaan. Maar zal HCl als zuur of als base gaan reageren? En hoe reageert het water?

Als je Binas tabel 49 erbij pakt, zie je dat HCl bovenaan in de zurentabel staat. Omdat HCl een sterk zuur is, zal het ook als zuur gaan reageren. H2O reageert dan als base. Je kunt aan de andere kant van het desbetreffende zuur of base zien wat het eindproduct is van de reactie. HCl zal Clworden en H2O zal H3O+ worden. Daarom ziet de reactievergelijking er als volgt uit:

HCl + H2O => Cl+ H3O+

Zwak zuur

Nu voegen we waterstofsulfaat (HSO4-) toe aan een waterige oplossing. HSO4- staat redelijk hoog in de zurentabel van Binas. Het staat hoger in de zurentabel dan water, en daarom zal HSO4- als zuur reageren. Sommige stoffen staan zowel in de zurentabel als in de basentabel. Om erachter te komen hoe de stof zal reageren, moet je kijken naar waar die stof in de tabel staat. HSO4- staat bijvoorbeeld hoog in de zurentabel en bij de basen staat het als een hele zwakke base. Het zal dan als zuur gaan reageren.

Als HSO4- als zuur reageert, zal het SO42– worden. En als water als base reageert, zal het H3O+ worden. Omdat we met een zwak zuur en een zwakke base te maken hebben, zal er een evenwichtsreactie ontstaan. De evenwichtsreactie ziet er als volgt uit:

HSO4- + H2O <=> SO42–+ H3O+

Sterke base

Stel, we voegen azanide (NH2-) toe aan een waterige oplossing. Azanide staat in de basentabel van Binas als een sterke base. Dat betekent dat het in de reactie met water als een sterke base zal gaan reageren. Het NH2- zal NH3 worden en het H2O zal OHworden. De reactie is aflopend aangezien NH2- een sterke base is en dus alle protonen die beschikbaar zijn zal opnemen:

NH2- + H2O => NH3 + OH

Zwakke base

Nu voegen we ammonia (NH3) toe aan een waterige oplossing. ammonia staat in de basentabel van Binas als een zwakke base. NH3 kun je vinden op de rechterpagina van de basentabel. Het staat ook bij de zuren als een heel zwak zuur (onderaan). Het zal als een base reageren en het water als een zuur. Het NH3 zal NH4+ worden en het H2O zal OHworden. Het is een evenwichtsreactie, want we hebben te maken met een zwakke base:

NH3 + H2O <=> NH4+ + OH

Wat is de evenwichtsconstante (K)?

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (3)

De evenwichtsconstante (K) geeft aan in welke richting een evenwichtsreactie verloopt. De zwakke zuren en zwakke basen hebben verschillende sterktes. Dit kan je terugzien in Binas tabel 49, aangezien het ene zwakke zuur hoger staat dan het andere. Voor basen geldt hetzelfde.

Wanneer je te maken hebt met een sterk zuur of een sterke base, ligt het evenwicht helemaal naar rechts. Daarom is de reactie aflopend. In de tabel zie je dat de zuur- en baseconstante hiervan hoger zijn dan 1. Bij zwakke zuren en zwakke basen liggen deze waardes tussen de 0 en de 1. Hoe dichter bij de 1, hoe meer de desbetreffende reactie naar rechts ligt.

Hoe bereken je de evenwichtsconstante van een zuur-base reactie?

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (4)

De formule voor de evenwichtsconstante ziet er als volgt uit:

aA + bB <=> cC + dD

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (5)

Zoals je kunt zien staan de concentraties van de eindproducten (C en D) bovenaan de breuk en de concentraties van de beginstoffen (A en B) onderaan de breuk. De blokhaken betekenen dus dat het gaat om de concentratie van de stoffen. De kleine letters geven het aantal mol aan van de desbetreffende stof. Deze vul je in de macht van de concentratie in.

  • Als K > 103 is het een aflopende reactie
  • Als 10–3 < K <103 is het een evenwichtsreactie
  • Als K < 10-3 is er nagenoeg geen reactie

Nu is het vaak zo dat water in de zuur-base reactie een beginstof is. Voor zuivere stoffen zoals water is de evenwichtsconstante gelijk aan 1. Water hoef je dus niet mee te nemen in de evenwichtsconstante van de reactie.

Stel, we hebben de volgende reactie:

NH3 + H2O <=> NH4+ + OH

De concentraties zijn als volgt:

[NH3] = 1,4 × 10–2 mol/L , [NH4+] = 2,4 × 10–2 mol/L en [OH] = 5,6 × 10–2 mol/L.

Wat is de evenwichtsconstante?

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (6)

Van elke aanwezige stof is er 1 mol aanwezig dus de machten zullen allemaal 1 zijn. De uiteindelijke evenwichtsconstante is 0,096, wat duidt op een evenwichtsreactie (10-3 < K < 103).

Hoe bereken je de pH en de pOH?

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (7)

De pH en de pOH bereken je door gebruik te maken van de aanwezige [H3O+] en [OH] in de oplossing. De [H3O+] gebruik je om de pH te berekenen en de [OH] gebruik je om de pOH te berekenen.

pH = log ([H3O+])

pOH = log ([OH])

Ook is er een verband tussen de pH en de pOH:

pH = 14– pOH

Laten we de pH berekenen van de reactie waar we ook de evenwichtsconstante voor hebben berekend. De [H3O+] is in eerste instantie niet bekend. De [OH] wel, deze is namelijk 5,6 × 10–2 mol/L. We kunnen nu als eerste de pOH berekenen om vervolgens de pH te berekenen.

pOH =–log ([5,6 × 10–2]) = 1,25

pH = 14– pOH = 14– 1,25 = 12,75

De pH is 12,75, wat duidt op een heel basische oplossing. Dat is juist, want er zijn OH--ionen in de oplossing aanwezig.

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde (2024)

FAQs

Zuur-Base Reacties: Hoe Werken Deze? (Uitleg + Voorbeelde? ›

Een zuur-base koppel is een zuur en een base die door het overgeven van één proton in elkaar over kunnen gaan: zuur ⟷base +H +. Een voorbeeld hiervan is CH**3**COOH/CH**3**COO-. Zuren kunnen sterk en zwak zijn. In reacties zijn ze vaak opgelost in water.

Wat is een voorbeeld van een zuur-base-reactie in het dagelijks leven? ›

Telkens wanneer u een zuur (bijvoorbeeld azijn, citroensap, zwavelzuur of zoutzuur) combineert met een base (bijvoorbeeld zuiveringszout, zeep, ammoniak of aceton ), voert u een zuur-base-reactie uit. Deze reacties neutraliseren het zuur en de base, waardoor zout en water ontstaan.

Hoe weet je of iets een zuur of een base is? ›

Met de pH, of zuurgraad, wordt aangegeven hoe zuur of basische een oplossing is. De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal.

Hoe weet je of een reactie zuur-base is? ›

Stappen om een ​​zuur-base-reactie te identificeren

Stap 1: Volg de beweging van protonen in de soort. Stap 2: Bepaal of de beweging van de protonen basen vormt in de vorm van hydroxide-ionen. Stap 3: Onderzoek de elektronenbeweging in de soort.

Wat gebeurt er als je een zuur en een base mengt? ›

Mengsel van een zuur en een base

Bij het mengen van een zuur en een base zal er altijd een reactie optreden, waarbij een zout ontstaat. De methode die dan gebruikt wordt voor de berekening van de pH zal afhangen van het stoichiometrische resultaat van de reactie.

Hoe werkt een zuur-base reactie? ›

Een zuur-base reactie is een reactie tussen een zuur en een base. Een zuur is een stof die een H+-ion kan afstaan, een base is een stof die een H+ kan opnemen. Een H+-ion wordt ook wel een proton genoemd, een zuur is dus een protondonor en een base een protonacceptor.

Hoe gebruik je zuren en basen in je dagelijks leven? ›

Zuren en basen vind je overal in onze dagelijkse producten. Laat het de citroen en azijn (zuren) zijn die we aan onze eetwaren toevoegen of de zeep en het bleekmiddel (bases) waarmee we onze kleding wassen ; er zijn talloze voorbeelden van zuren en basen om ons heen.

Wat is het kenmerk van een zuur base reactie? ›

Bij een zuur-base reactie reageert een zuur met een base. Het zuur staat een H+ af aan de base.

Hoe weet je of een zuur of base Meerwaardig is? ›

Als een zuur maar een H+-ion kan afstaan, zoals HCl, dan heet dat een eenwaardig zuur. Hetzelfde geldt voor basen. Een meerwaardige base is een base die meer dan 1 H+ion kan opnemen, en een eenwaardige base is een base die maar 1 H+-ion kan opnemen.

Is NaOH een base of een zuur? ›

Natronloog is de benaming voor de waterige oplossing van natriumhydroxide (NaOH). Het staat ook bekend onder de handelsnaam kaligene. De oplossing is zeer basisch en corrosief.

Wat zijn de 7 sterke zuren? ›

Basen
  • perchloorzuur, (waterstofperchloraat), HClO. ...
  • zwavelzuur, (di-waterstofsulfaat), H2SO. ...
  • chloorzuur, (waterstofchloraat), HClO. ...
  • waterstofjodide, HI.
  • waterstofbromide, HBr.
  • zoutzuur, (waterstofchloride), HCl.
  • salpeterzuur (waterstofnitraat), HNO. ...
  • het hydronium-ion (ook wel Oxonium), H3O. +

Wat is het verschil tussen een zuur en een base? ›

Een base of loog – ook wel alkali genoemd – is een substantie die eigenschappen heeft tegengesteld aan een zuur. De mate waarin een in water opgeloste stof basisch is, wordt aangegeven met de pH-waarde: 7 is neutraal, hogere waarden zijn basisch, lagere waarden dan 7 zijn zuur.

Wat zijn drie voorbeelden van neutralisatiereacties in je dagelijks leven? ›

Neutralisatie wordt gebruikt bij de behandeling van afvalwater om de schade veroorzaakt door afvalwater te verminderen. Neutralisatie wordt gebruikt bij de vervaardiging van maagzuurremmers. Neutralisatiereactie helpt bij het voorkomen van tandbederf, het neutraliseren van grond, bij de behandeling van mieren- en bijenbeten, enz.

Waar wordt zuur in het echte leven voor gebruikt? ›

Veel voorkomende zuren

Gebruikt bij het reinigen (raffineren) van metalen, bij het onderhoud van zwembaden en voor huishoudelijke schoonmaakmiddelen . Gebruikt in autobatterijen en bij de productie van meststoffen. Gebruikt bij de vervaardiging van meststoffen, explosieven en bij de winning van goud. Hoofdingrediënt in azijn.

Hoe wordt de reactiesnelheid in het dagelijks leven gebruikt? ›

De snelheid van een reactie is een krachtig diagnostisch hulpmiddel. Door te achterhalen hoe snel producten worden gemaakt en waardoor reacties vertragen, kunnen we methoden ontwikkelen om de productie te verbeteren . Deze informatie is essentieel voor de grootschalige productie van veel chemicaliën, waaronder meststoffen, medicijnen en huishoudelijke schoonmaakartikelen.

Wat is het kenmerk van een zuur-base reactie? ›

Bij een zuur-base reactie reageert een zuur met een base. Het zuur staat een H+ af aan de base.

Top Articles
Site Locator and Appointments User Guide
Your Boyfriend - TV Tropes
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Cad Calls Meriden Ct
Lost Ark Thar Rapport Unlock
Best Transmission Service Margate
What Happened To Father Anthony Mary Ewtn
Grand Park Baseball Tournaments
Moe Gangat Age
Tripadvisor Near Me
Indiana Immediate Care.webpay.md
What Happened To Anna Citron Lansky
Honda cb750 cbx z1 Kawasaki kz900 h2 kz 900 Harley Davidson BMW Indian - wanted - by dealer - sale - craigslist
Tamilyogi Proxy
Stardew Expanded Wiki
Catherine Christiane Cruz
Allybearloves
Scheuren maar: Ford Sierra Cosworth naar de veiling
6 Most Trusted Pheromone perfumes of 2024 for Winning Over Women
Horn Rank
Harbor Freight Tax Exempt Portal
Catchvideo Chrome Extension
Democrat And Chronicle Obituaries For This Week
Sams Gas Price Sanford Fl
Stephanie Bowe Downey Ca
His Only Son Showtimes Near Marquee Cinemas - Wakefield 12
How Much Is An Alignment At Costco
Lucky Larry's Latina's
What Time Is First Light Tomorrow Morning
Dallas City Council Agenda
Edict Of Force Poe
Restored Republic December 9 2022
Giantess Feet Deviantart
Property Skipper Bermuda
Tugboat Information
Cox Outage in Bentonville, Arkansas
Busch Gardens Wait Times
Carroll White Remc Outage Map
Unveiling Gali_gool Leaks: Discoveries And Insights
Content Page
Brauche Hilfe bei AzBilliards - Billard-Aktuell.de
Lady Nagant Funko Pop
Thothd Download
Catchvideo Chrome Extension
Maplestar Kemono
Erica Mena Net Worth Forbes
Minecraft Enchantment Calculator - calculattor.com
Southern Blotting: Principle, Steps, Applications | Microbe Online
Itsleaa
Cataz.net Android Movies Apk
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.